Historische mestput als basis voor ondergronds warmte-buffer gebruikt

Op deze fraaie boerderij is een zonnedak gerealiseerd voorzien van boosters van Solar Energy Booster. Voor meerdaagse opslag van de thermische energie voor de winterperiode is slim gebruik gemaakt van de aanwezige mestput die in onbruik was geraakt. In de betreffende put is een schone binnenruimte gerealiseerd en deze is voorzien van een roestvrijstalen warmtewisselaar.

De realisatie

Doelstelling

Opdrachtgever

De eigenaar van deze boerderij had als doelstelling zoveel mogelijk duurzaam te verwarmen en zoveel mogelijk de elektra-vraag zelf op te wekken middels PV panelen. Uiteraard is het behouden van een aangenaam binnenklimaat in de winterdag een andere belangrijke eis.

Gebouweigenschappen
Inhoud gebouw 3000 m3 (geschat)
Bouwjaar 1799
Isolatiewaarde RC < 1 (geschat)
Comfortaspect Normale comfortwens

Gekozen oplossing

Warmtepomp met hoge afgiftetemperatuur

Gezien het bouwjaar en de isolatiewaarde van deze boerderij is gekozen voor een warmtepomp die in staat is een hoge afgiftetemperatuur tot 72 graden te halen aangezien dat in de winterdag nodig zal zijn om het natuurlijk warmteverlies van de woning te compenseren. Door de riante warmtebuffer in de omgebouwde mestput is het met 40 booster-panelen mogelijk een optimale COP van de warmtepomp te behalen.

Geplaatst systeem
Aantal geplaatste boosters 40 stuks
Merk en type PV-paneel Mono kristallijn 275 WP
Toegepaste warmtepomp Viessmann Vitocal 200-G
Resultaat
Gasbesparing p.j. 5000 m3
Elektra opwek p.j. 10.460 kWh
Uitvoerend installateur Putman Energie Techniek
Jaar geïnstalleerd 2017
Financieel rendement in 25 jaar 250%