In-dak geplaatst systeem en water-water warmtepomp maken afsluiten gasmeter mogelijk

Tijdens een uitvoerige renovatie van een woning van bouwjaar 1937 in het midden van het land werd door de eigenaar gekozen voor duurzame technieken voor het verwarmen van de woning. De woning, met een sterk hellend dak, werd voorzien van PV-T panelen gebouwd met Solar Energy Booster.

De realisatie

Doelstelling

Opdrachtgever

De opdrachtgever wilde een systeem gebaseerd op duurzaam opgewekte energie. De betrouwbaarheid van het systeem, ook in koude winters was voor deze particuliere opdrachtgever belangrijker dan een lage initiële investering.

Gebouweigenschappen
Inhoud gebouw 280 m3 (geschat)
Bouwjaar 1937
Isolatiewaarde RC < 4 (geschat)
Comfortaspect Gemiddeld comfortniveau

Gekozen oplossing

All Electric water warmtepomp

In dit project is gekozen voor een All Electric oplossing waarbij een water-water warmtepomp van Viessmann als bron de thermische opwek met boosters op het dak gebruikt. De thermische energie word zowel in de woning (hoge temperaturen) als ondergronds (lage temperaturen) opgeslagen. Dankzij de gelijktijdig uitgevoerde na-isolatie is de installatie zeer zuinig, zonder de bewoner minder comfort te gunnen. Om de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen is gekozen voor een omvangrijke thermische opslagcapaciteit door plaatsing van een ondergrondse warmtebuffer van 5000 liter welke is ingegraven in de tuin.

Geplaatst systeem
Aantal geplaatste boosters 21 stuks
Merk en type PV-paneel AEG 290 Wp mono black
Toegepaste warmtepomp Viessmann Vitocal 343-G BWT
Resultaat
Gasbesparing p.j. 2300 m3
Elektra opwek p.j. 6700 kWh
Uitvoerend installateur Hulshorst Installatietechniek BV
Jaar geïnstalleerd 2017
Financieel rendement in 25 jaar 285%